VÄLKOMNA TILL ESTNISKA SKOLAN I STOCKHOLM!

OM SKOLAN

Estniska Skolan ligger mitt i Gamla Stan i Stockholm. Belägen på tomten av ett gammalt Dominikanerkloster byggdes huvudbyggnaden 1930, men matsalen är från 1400-talet. Här delar vi slöjdsalar, gymnastiksal och skolgård med Storkyrkoskolan. I och med att skolan har växt finns vi nu också på Prästgatan och Tyska Stallplan, men allt ligger inom ett stenkast från skolgården.

Estniska Skolan är en friskola med undervisning från förskoleklass (6-åringar) upp till klass 9. Varje år består av en klass på 17-24 elever, vilket resulterar i att vi har ca 205 elever i hela skolan.

Skolan följer svensk läroplan och i de äldre åldrarna är svenska det huvudsakliga undervisningsspråket. Men Estland, dess språk och kultur, genomsyrar stora delar av undervisningen. Alla lär sig estniska (på sin nivå, vi har allt från nyanlända till rena nybörjare), men även i andra ämnen, som musik och historia, lär sig eleverna om Estland. Skolans kör uppträder när det är sångfestivaler i Estland och klass 5 åker alltid till Estland på klassresa. De flesta av våra elever har någon anknytning till Estland, men skolan tar emot alla som är beredda att lära sig om Estland.

Vill du veta mer om Estniska Skolan? Här på vår hemsida har vi samlat en del av allt som finns att veta om vår skola, men Du/Ni är välkomna att kontakta oss för att få reda på mer.

kommaAtt vara rektor i Estniska Skolan är ett privilegium och en uppgift som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Relationerna mellan elever och lärare bygger på små grupper och närhet. Jag vet vad våra elever heter – och jag hoppar själv in och tar lektioner när det behövs. Genom att synas och vara med vill jag bidra till att skapa en varm och nära stämning på skolan. Vi skrattar ofta och har kul. Vi har respekt för olikheter.

Vårt läge högst upp och mitt i Gamla Stan är unikt. Våra 6- och 7-åringar har tillsammans med fritidsverksamheten en etagevåning med kök, vi har en egen aula, en matsal där munkarna huserade på medeltiden, en idrottssal och en mini-simhall. Varje höst jobbar hela skolan tillsammans med den årliga julfesten. Musiken har en framträdande plats i skolan och våra körer uppträder ofta på olika evenemang.

Jaan Seim, rektor sedan 1992

jaan