VÄLKOMNA TILL ESTNISKA SKOLAN I STOCKHOLM!

OM SKOLAN

Estniska Skolan ligger mitt i Gamla Stan i Stockholm. Belägen på tomten av ett gammalt Dominikanerkloster byggdes huvudbyggnaden 1930, men matsalen är från 1400-talet. Här delar vi slöjdsalar, gymnastiksal och skolgård med Storkyrkoskolan. I och med att skolan har växt finns vi nu också på Prästgatan och Tyska Stallplan, men allt ligger inom ett stenkast från skolgården.

Estniska Skolan är en friskola med undervisning från förskoleklass (6-åringar) upp till klass 9. Varje år består av en klass på 17-24 elever, vilket resulterar i att vi har ca 213 elever i hela skolan.

Skolan följer svensk läroplan och i de äldre åldrarna är svenska det huvudsakliga undervisningsspråket. Men Estland, dess språk och kultur, genomsyrar stora delar av undervisningen. Alla lär sig estniska (på sin nivå, vi har allt från nyanlända till rena nybörjare), men även i andra ämnen, som musik och historia, lär sig eleverna om Estland. Skolans kör uppträder när det är sångfestivaler i Estland och klass 5 åker alltid till Estland på klassresa. De flesta av våra elever har någon anknytning till Estland, men skolan tar emot alla som är beredda att lära sig om Estland.

Vill du veta mer om Estniska Skolan? Här på vår hemsida har vi samlat en del av allt som finns att veta om vår skola, men Du/Ni är välkomna att kontakta oss för att få reda på mer.

kommaSen augusti 2018 är jag ny rektor på Estniska Skolan men absolut inte ny på skolan. Jag var själv elev här 1970-1976 och har arbetat på skolan som lärare sen 1987. Estniska Skolan ligger mig varmt om hjärtat av många anledningar. En är att min morfar, Herman Rajamaa, var skolans förste rektor och en annan att det är en liten och trevlig skola. Genom den estniska identiteten vävs vi samman på ett naturligt sätt och det bidrar till en samhörighet och atmosfär som jag verkligen uppskattar.
Vårt läge högst upp och mitt i Gamla Stan är unikt. Vi är uppdelade på tre lokaler som alla knyts ihop av skolgården. Som rektor tycker jag det är viktigt att finnas med även i undervisningen och därför fortsätter jag som svensklärare på högstadiet och hoppar in och tar lektioner när det behövs. Varje höst jobbar hela skolan tillsammans med och inför julfesten som är den största årliga estniska sammankomsten i Stockholm.

Piia Paljak Särlefalk,
rektor från aug 2018

jaan

ESTNISKA SKOLAN I STOCKHOLM Svartmangatan 20-22 S-11129 Stockholm Tel: +46 8 412 60 20